Hogyan válasszuk ki a simítót a burkolók számára?

Cikk a RUBI simítók különféle típusairól és méreteiről, valamint a megfelelő kiválasztásának rövid leírása.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő simítót egy burkolóhoz?

Nyilvánvalóan minden burkoló már abban a helyzetben volt, hogy nem tudott dönteni két vagy több eszköz között, és mérlegelte, melyik lenne a legalkalmasabb számára. A RUBI vágókerekekről szóló utolsó cikk után ma többet beszélünk a burkolók egyéb fontos tartozékairól. Beszéljünk a simítóról, méreteiről és a ragasztó felviteléről velük. Ennek a cikknek emlékeztetnie kell néhány alapvető információra a ragasztó felvitelével kapcsolatban, megkönnyítenie annak eldöntését, amikor egy fém simítót (úgynevezett fogazott simítót) választott, a RUBI cég különböző alakú és méretű fogak használatával.

Ragasztó alkalmazása a csempére

A csempék fektetésének alapvető szabályai közé tartozik, hogy a ragasztónak a csempe alatti teljes terület legalább 85% -át száraz helyen (a legtöbb padló, kandalló stb.) Be kell fednie. Nedves környezetben (zuhanyzók, fürdőhelyiségek stb.) A teljes terület legalább 95% -át lefedni kell. Ezenkívül a ragasztónak el kell fednie a csempe mind a négy sarkát. A ragasztó helyes felvitelének ellenőrzése a csempe lehúzása után meglehetősen egyszerű. A ragasztócsíkok nem lehetnek láthatók az alján, és teljesen be kell fedniük a csempe hátulját és az aljzatot.

Abban biztosan egyetértünk, hogy a ragasztó felviteléhez nem létezik univerzális típusú simító és fogainak univerzális mérete. Alakjának és méretének függnie kell a ragasztandó csempék típusától, valamint a ragasztó és az aljzat tulajdonságaitól. Az alkalmazott ragasztónak “pontosan megfelelőnek” kell lennie a csempe szilárd és tartós tapadásához.

Simítók és méreteik

A simító fogainak alakja, mérete (mérete) és távolsága az egyes ragasztó felvitelére szánt simítók alapvető paramétere. Ezek alapján tudja, hogy mennyi ragasztó marad az aljzaton a szórás után és még a fektetés után is a csempe.

A RUBI két alapsorozatban gyárt simítót a burkolók számára: négyszögletes és U alakú fogakkal, mindkét szertartásnál különböző fogméretű simítók vannak. Különböznek a kiemelkedések szélességében (a fogak közötti rés) és a kiemelkedések magasságában.

Szögletes simítóval

A 12×12 mm méretű, négyzet alakú kiemelkedésekkel ellátott simító 12 mm magasságú ragasztócsíkokat hagy, amelyek időközben 12 mm-es réssel rendelkeznek. Ha 6×10 mm nyúlványméretű simítót használ, ez azt jelenti, hogy a ragasztócsíkok 6 mm szélesek és 10 mm magasak lesznek, közöttük 6 mm-es hézaggal. Ha a simítóhoz csak egy méret van megadva, az azt jelenti, hogy mindkét méret megegyezik (pl. 12 mm-es kiemelkedésekkel ellátott simító).

Simító U fogakkal

Az U-fogas simítóknak általában csak egy méretük van megadva. A méret a fog szélességét és magasságát is kifejezi. Ha 10 mm-es U-fogú simítót használ, félhold alakú kiemelkedései lesznek, és a szórt ragasztót félkör alakú csíkokkal viszik fel az aljzatra. A szalagok magassága és a köztük lévő rés 10 mm lesz, azaz az említett futópad méreteivel. Az egyes csíkok szélessége kétszer meghaladja a megadott simító méretét.

A RUBI simítók különböző típusainak és méreteinek összehasonlítása

Balra: szögletes fogak 12×12 mm; középső: U fogak 10 mm; jobbra: szögletes fogak 6 mm

Mennyi ragasztót hagy a simító a csempe alatt?

A simítófogak mérete meghatározza, hogy mennyi ragasztó marad az aljzaton, pontosabban a ragasztóágy vastagsága a csempe alatt. Ha 12×12 mm méretű, négyzet alakú fogakkal ellátott simítót használ, a csempe alatti ragasztóágy a megadott méret vastagságának fele, azaz 6 mm lesz. A 6×6 mm méretű simítóval 3 mm magasságú ágy jön létre, mert a ragasztót a létrehozott csíkok közötti térbe zúzzák.

Az U alakú fogakkal ellátott simítók ragasztóágyat hagynak a fogak méretének kb. Tehát a 10 mm-es pótágy magassága hozzávetőlegesen 3 mm lesz.

Melyik simítót válassza? Szögletes vagy U fogakkal?

A 10 mm-es vagy annál nagyobb méretű U fogakkal ellátott simítók és a 6 mm-es négyzet alakú simítók a csempe alatt min. Vastag ragasztóréteget hagynak. 3 mm. Tehát melyiket válasszuk?

A fogak alakja határozza meg, hogy a ragasztó milyen könnyen törhető össze, és mennyire tökéletesen illeszkednek a lapok a ragasztóba. Általában könnyebb a csempét U-fogazott simítóval előkészített ragasztóba fektetni, mert a félkör alakú ragasztócsíkokat könnyebb négyzet alakúként összetörni. A négyzet alakú ragasztócsíkokat mindkét oldalon össze kell törni, amikor a csempét megnyomják. Először az övek felső részét összetörik, és csak ezután törik oldalra. Amikor a csempét a félkör alakú csíkokba nyomják, a ragasztót az alsó részén aprítják, kisebb a légbuborékok kialakulásának valószínűsége.

Szögletes és U fogazott simító RUBI

Hogyan válasszuk ki a megfelelő simítót?

A simító helyes méretének (méretének) meghatározása a csempétől és magától az aljzattól függ. Pontosabban attól függ, hogy a csempe és az alap mennyire egyenes. Minél hajlítottabb a csempe vagy az aljzat, annál több ragasztóra van szüksége, ami azt is jelenti, hogy nagyobb simítóval kell használni.

Először meg kell határoznia, hogy mennyi ragasztót szeretne a csempe alatt a ragasztás után. A minimális vastagságnak 2 mm-nek kell lennie. A 3 mm-es minimális ragasztóvastagság kiválasztása megkönnyíti a simító helyes méretének kiszámítását. Kétféle módon határozhatja meg a simító helyes méretét: számítsa ki a csempe és az aljzat deformációját, vagy szemrevételezéssel.

Deformáció számítása

A csempe alakváltozásának kiszámítása a síktól való eltérés mértékének meghatározását jelenti. Kiszámíthatja úgy, hogy az egyik lapkát a másik tetejére helyezi, és összehasonlítja, hogy a sarkok hogyan illeszkednek egymáshoz. Ha a csempe görbe, az ellenkező sarok eltolódik. Mérje meg a burkolólapok sarkai közötti rés méretét, és ossza el az értéket kettővel. Az eredmény a csempe deformációját fejezi ki.

Az egyik példa a burkolólapok összehasonlításakor, ha a szemközti sarokban 6 mm-es rés keletkezik, az azt jelenti, hogy a burkolat 3 mm-rel görbült. A helyes ragasztóvastagság érdekében meg kell növelnie a ragasztóréteg kívánt vastagságát a csempe alatt a megadott számú mm-rel! Ha azt szeretné, hogy a csempe alatti ragasztóréteg legalább 3 mm legyen, és a csempe deformálódjon 3 mm-rel, akkor simítót kell használnia, amely 6 mm vastag ragasztóréteget hoz létre. Ebben az esetben a megfelelő fedést 12 mm-es szögletes fogakkal ellátott simítóval fogja elérni.

Szemrevételezés

A szemrevételezést egyszerűen úgy végezzük, hogy a csempét ragasztórétegbe helyezzük. Ezután válassza ki, és nézze meg a burkolat hátoldalán lévő aljzatot, hogy megbizonyosodjon a megfelelő ragasztóborításról.

Nyomja meg a ragasztót a csempe alatt

A képen láthat egy példát. Körülbelül félig ezt a csempét nyomták a ragasztóba. Ne feledje, hogy a bal oldalon 12 mm-es négyszögletes fogakkal ellátott simítóval készített ragasztóágy borítja a legnagyobb lefedettséget. 8 mm-es szögletes fogakkal létrehozott ágy követi. A középen U-fogakkal ellátott simító egyenletes fedéssel rendelkezik, de a nagyobb fedés eléréséhez sokkal nagyobb fogakra lenne szükség.

Ha a csempe deformációjának számítási módszerét használja a simító helyes méretének meghatározásához, akkor is szemrevételezéssel ellenőriznie kell a ragasztó fedőképességét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő simító méretet használja!

Ne felejtsd el a fő elveket

Általában minél nagyobb a csempe, annál nagyobb a használt simító mérete. Mindig jobb nagyobb méretet használni, mint amire valóban szükség van. Kicsit több ragasztó a csempe alatt teljesen elfogadható, míg a nem elegendő mennyiségű ragasztó elfogadhatatlan.

A négyzet alakú vagy U fogú simító használata a burkoló saját választása szerint történik. Habár az U-fogakkal könnyebb elérni a kívánt ragasztófedést, az azonos ragasztóréteg-vastagság eléréséhez nagyobb simítófog-méretet kell használnia. A függőleges burkolással azonban néha nehezebb, mert a nagyobb U fogak helyett kisebb, szögletes fogakkal létrehozott ragasztóágy a falon fog tartani.

Röviden kifejtettük, hogy milyen típusú simítókat használhat a csempézésben, hogyan választhatja ki a megfelelő méretű simítót és fogait, hogy a csempék ragasztása jól elkészített, tartós és ugyanakkor hatékony legyen. Természetesen a felhasznált egyéb anyagok, a csempék minősége, a felhasznált ragasztó, a keverő, a szintező rendszer, a különféle kiegészítők és nem utolsósorban ügyessége és tapasztalata nagyon fontos.

Ez a cikk a www.profiobkladac.sk céggel együttműködve készült

Ez a weboldal cookie-kat, használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt nyújthassa webhelyünkről.