Hogyan kell megfelelően keverni a ragasztókeveréket a csempe beépítéséhez?

A sikeres és szakszerű burkolás egyik alapfeltétele a ragasztókeverék megfelelő elkészítése. A ragasztóanyag helyes keverésének ismerete fontos a lehető legerősebb kapcsolat és ezáltal a burkolat hosszú távú szilárdságának eléréséhez az aljzaton. A nem megfelelően összekevert ragasztó szerelési problémákat vagy akár laza csempét is okozhat. Ebben a cikkben elmagyarázzuk a megfelelő ragasztókeverék elkészítésének néhány kulcsfontosságú lépését és ezek okait, függetlenül a használt ragasztó márkától vagy típusától.

Ako správne namiešať lepidlovú zmes pre inštaláciu dlaždíc?

Mielőtt elkezded…
A ragasztó elkészítésének alapja a típusának és tulajdonságainak ismerete, amit a csomagolásán biztosan megtalálsz. Mindenképpen tudnia kell legalább az alapokat, mint például a ragasztó és a víz keverési arányát, a fazékidőt (a leghosszabb idő a keverés és a keverék eltarthatósága között) és a kikeményedési időt. Ha ismeri ezeket az információkat, ez egy alapvető lépés a ragasztó megfelelő előkészítéséhez.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan működnek a cementkötésű ragasztók, és mi történik az előkészítésük során, elmagyarázunk néhány alapvető tényt kémiai és mikroszkopikus szempontból. A ragasztók általában több alapvető adalékanyagból állnak: homokból, portlandcementből, mészből és (általában) különféle kémiailag előállított adalékanyagokból, amelyek elősegítik, hogy a ragasztókeverékek hosszabb ideig megtartsák a vizet. Ezek az adalékanyagok a végterméknek különféle tulajdonságokat is biztosíthatnak, mint például rugalmasság, szilárdság, gyorsabb kötési idő stb. A legtöbb modern ragasztónak van legalább egyfajta adalékanyaga.

A sikeres eredmény biztosításához kulcsfontosságú annak megértése, hogy miként keveredik a cement, és miért kell követni a keverés különböző szakaszaiban az elveit. A cementet a hidratálásnak (oltásnak) nevezett folyamat aktiválja. A száraz cementmolekulák közömbösek – addig nem csinálnak semmit, amíg nem érintkeznek vízzel. Miután vizet adnak a cementhez, a molekulák ezt a vizet használják kis kristályok kialakítására. Minél több víz áll rendelkezésre a molekulában, annál hosszabb és durvább kristályok keletkeznek.

Ezek a cementmolekulák nemcsak egymás mellett képződnek növekvő kristályokba, hanem egymásra is épülnek, és blokkolhatják is egymást. Ily módon a cement erősödik, és minél hosszabb ideig van kitéve víznek, annál erősebb. Ragasztó esetén a kristályok nem csak a többi kristály köré nőnek, hanem a csempe és az aljzat pórusaiba is belenőnek. Ezzel erős kötődés érhető el.

Ha módosítószert (pl. polimereket) adunk a keverékhez, erősebb kötést érhetünk el a csempével. Minél több módosító anyagot tartalmaz a ragasztóanyag, annál erősebb lesz a kötés, mivel a polimerek lehetővé teszik, hogy a víz tovább maradjon az elkészített készítményben. Amikor a polimerek víznek vannak kitéve, és egyenletesen eloszlanak a keverékben, körülveszik a cementmolekulákat, és hosszabb ideig hozzáférnek a vízhez (a víz nem párolog el a polimereken keresztül). Ezzel az eljárással hosszabb, durvább cementkristály keletkezik ragasztóként, módosító nélkül.

Hardver

Ugyanilyen fontos a megfelelő keverőeszközök – keverők, habverők és edények – kiválasztása. Mindig alacsony fordulatszámú turmixgépet használjon. A legtöbb ragasztógyártó azt javasolja, hogy alacsony sebességgel keverje össze, hogy minimális mennyiségű levegő jusson a ragasztóba és egyenletesebb keveréket érjen el. Használjon spirális habverőt is, például “Whisk”-et, hogy megakadályozza a felesleges levegő bejutását a keverékbe. Szintén fontos a megfelelő tartály, amely lehetővé teszi, hogy az egész keveréket tökéletesen összekeverje csomók és száraz foltok nélkül. A megfelelő keverő és seprű Rubi gumivödörrel kombinálva minden felszereléssel rendelkezik, amely a ragasztókeverék megfelelő előkészítéséhez szükséges.

Technické vybavenie na miešanie

1. A ragasztókeverék kezdeti előkészítése

Kezdje azzal, hogy vizet önt a vödörbe. Ez csökkenti a száraz ragasztórészecskék mennyiségét a levegőben. Ha először száraz ragasztót tesz a vödörbe, majd vizet ad hozzá, a száraz ragasztó egy része a felületen lebeg. Ekkor már nehezebb lesz összekeverni az összes száraz ragasztót, ami a vödör oldalfalaira tapad. Adja hozzá a ragasztót a vízhez, és ha szükséges, keverjen hozzá további ragasztót vagy vizet, hogy sűrű konzisztenciát kapjon – körülbelül krémes, mint sűrű mogyoróvaj. Szükséges, hogy a ragasztó felső részének álló örvényei ezt követően ne olvadjanak vissza az alsó rétegekbe.

Nesprávne vymiešanie

Nem megfelelően kevert keverék

Správne vymiešaná zmes
Megfelelően kevert keverék keveredés nyomaival

A legtöbb gyártó öt-tíz percet javasol a ragasztó összekeverésére, ami túl hosszúnak tűnhet. Javasoljuk azonban, hogy kövesse ezt az időt, mert ez segít elérni a keverékben az egyes cementmolekulák és adalékanyagok szükséges keveredését és telítettségét. Néha még a szakemberek is csak addig keverik a keveréket, amíg egyenletes por és víz keveréket nem kapnak. Ideális esetben ragaszkodnia kell az ajánlott időhöz, de a valóságban valószínűleg nem. Ezért jobban jár, ha mindig egy kicsit tovább keveri, mint amennyit a keverék szükséges összekeveréséhez elegendőnek gondol.

A kezdeti keverési fázisban még több ragasztót vagy vizet adhat hozzá a kívánt sűrűség eléréséhez. Ez a keverés későbbi szakaszaiban már nem megfelelő, mert ha az oltási fázis után több vizet vagy ragasztót adunk hozzá, a ragasztó jelentősen gyengül. A ragasztónak elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy felboruljon a simítóra kanalazáskor. Ha lefolyik, túl híg, és több port kell hozzáadni a keverékhez.

2. Oltás

Az oltási fázis nagyon fontos! Ebben a szakaszban lehet leginkább befolyásolni a ragasztókeverék megfelelő keverését. Az oltás azt jelenti, hogy a kevert ragasztót körülbelül tíz percig érintetlenül hagyjuk. A kémiai összetétel megfelelő működéséhez a ragasztót nyugalomban kell hagyni. Ha ezt nem teszi meg, és a keverék kezdeti keverése után azonnal felhasználja, az (viszonylag gyorsan) a ragasztó megszilárdulásához és hibás működéséhez vezet. Ekkor a csemperagasztó nem tapad vagy keményedik meg megfelelően. A megfelelő oltás a ragasztó teljes felkeverése után is maximális munkaidőt biztosít.

Hasenie

A legtöbb modern módosított ragasztó por adalékanyagot (általában néhány polimert) tartalmaz a száraz keverékhez. Egyszerűen fogalmazva, ezeket az adalékanyagokat, például a cementet, a hidratáció aktiválja, de egy kicsit másképp működnek. Miután vizet adtunk a cementhez, a keverékben kristályok kezdenek növekedni, és így a ragasztó erősödik. Minél tovább van kitéve a cement víznek, annál tovább nőnek a kristályok. Minél tovább nőnek a kristályok, annál erősebb lesz a kikeményedett termék.

Miután vizet ad az összetevőkhöz, az összetevők molekulái felszívják a vizet. Képzelj el egy adalék molekulát, mint egy vattakorong. Az adalékanyag külső rétege hidratált lesz, de a belső része továbbra is száraz lesz. Az oltás elegendő időt biztosít az összetevőnek a teljes telítődéshez.

Ha nem hagyja elég sokáig a ragasztót az oltási fázisban, a keverék száraz polimereket tartalmaz. A száraz polimerek vizet fogyasztanak a cementből, és gyorsan megkötik. Ha a cementben nincs elegendő víz a további kristályképződéshez, akkor a növekedési és keményedési folyamat lényegében leáll. Ezért ne hagyja, hogy a ragasztókeverék túl rövid ideig kialudjon, mert ez gyengíti a ragasztót és esetleges ragasztási problémákat okozhat. A cementben a kristályképződés hiánya elégtelen tapadáshoz vezet a csempével és az aljzattal. Hagyja, hogy az adalékanyagok (módosítószerek) teljesen feloldódjanak, hogy helyesen jelenjenek meg a ragasztókeverékben.

3. A keverék végső összekeverése

Miután a ragasztót egy ideig állni hagyták, folytatni kell a keverést a végső keverékig, hogy az összetevők egyenletesen eloszlajanak a ragasztókeverékben. Ez az eljárás elősegíti a polimerek és a víz eloszlatását a keverékben, hogy egyenletes és megfelelően kevert ragasztót érjen el a megszilárdulás és a kikeményedés után.

Ebben a szakaszban ne adjon több vizet vagy száraz ragasztót a keverékhez! A felesleges víz lebontja a keveréket. A ragasztómolekulák között már van víz, és ez választja el őket egymástól. Minél távolabb helyezkednek el egymástól a molekulák a cementkristályok növekedése során, annál nehezebb összekapcsolni őket, amiből származik a ragasztó tapadóereje. Ha a kristályokat nem lehet teljesen összekapcsolni, a keletkező termék gyengébb lesz. Ez egyébként a ragasztókeverékben lévő túlzott mennyiségű levegő esetén sem kívánatos.

Ha a ragasztót megfelelően összekevertük, simítóval csúszásmentesen felhordva álló hornyokkal kell rendelkeznie (kép).

Stojace pásy lepidla

Tehát hogyan kell megfelelően keverni a ragasztót? Foglaljuk össze az alapvető szabályokat:
Ne adjon hozzá túl sok vizet – ez gyengíti a keveréket.
Lassan keverje meg, hogy a ragasztókeverékben minimális mennyiségű levegő maradjon.
A ragasztónak viszonylag sűrűnek kell lennie, körülbelül olyannak, mint a mogyoróvajnak.
Az eredetileg összekevert keverék vastagságának és állagának meg kell egyeznie a végső keverék konzisztenciájával.
Az oltás szükséges!
Az oltás után ne adjon hozzá több vizet vagy ragasztót.
Ismerje meg a ragasztó feldolgozási idejét, figyeljen arra, hogy mikor kezd megkeményedni.

A megfelelően összekevert ragasztókeverék nagyon fontos a csempe sikeres és tartós beépítéséhez.
Ahogy már volt alkalmad olvasni, a megfelelő keverés nem egészen egyszerű, de ha helyesen csinálod, nem csak te értékeled, hanem a vásárlód is. Üzletünkben szerszámok és tartozékok széles választékát kínáljuk a ragasztókeverékek professzionális elkészítéséhez.

Ez a cikk a www.profiobkladac.sk együttműködésével készült

Ez a weboldal cookie-kat, használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt nyújthassa webhelyünkről.